Kërrnac

Çdo qindarkë që prish mendohet 100 herë saqë  ia prish mendjen dhe s’e prish fare.  P.sh. Skruxhi njihet si personazhi legjendar që e persifikon më së miri këtë fjalë. Ndërsa në Shqipëri e mbajnë rekordin gjirokastritët.

-Kërrnaci as që u mundua ta nxirrte portofolin.

Kakam

Pjesëtar i bandave të Vlorës në 1997. Përdoret për dikë që mbahet si i fortë dhe ka emër. (Në fakt Kakami dhe Dadami kanë qenë personazhe të disa revistave periodike të tipit “comics” në kohën e Enverit).

– O lale kur s’i njef robt, mos bëj kot si Kakam!

Konviktore

Fjalë që personifikon femrën provinciale, injorante, pak baxhellë, pak te emancipuar (artificialisht), pabukse, zhulse dhe të paskrupullt. Konviktorja është modeli i femrës që zakonisht vjen erë djersë, pasi nuk e ka qejf ujin, por që floket i ka prej ditësh të krehur drejt te parukeria. Nuk është domosdoshmërisht nga rrethet dhe nuk jeton domosdoshmërisht në konvikt. Më shumë se përkatësi vendi tani është përkatësi mënyre të jetuari ose sjelljeje.

Kalec

Fjalë fyese që përkufizonte disa tipa të caktuar njerëzish të para viteve ’90, të cilët ishin kryesisht injorantë dhe me profesion pak polic, e pak sigurims. Përdorej edhe për të etiketuar njerëzit servilë e shërbëtorë ndaj pushtetit, që merren me spiunllëqe.

– Ik ere kalec muti!

Kapistër

Në gjuhën e Tiranës së viteve 1930 Kapistër përdorej sinonim i kollares. Në gjuhën konvencionale janë rripat që përdoren për të drejtuar një kalë. Aludohet se duke qenë se njerëzit me kollare qenë të paktë në ato vite, publiku i shihte si kuaj të lidhur me kapistër.

Përdorimi i kësaj fjale është identifikuar fillimisht nga Mustafa Greblleshi te libri Muhamet Tirance me Liun e Cakut

Futi t’katrin

I referohet “Futin marshin e katërt“, sipas marsheve të makinës dhe nënkupton “shpejt”. Përdoret në varësi të rrethanave.

1. Ik shpejt, ecën shpejt.

-Futi t’katrin shoku, para se ta hash nanji.
– I fute t’katrin mi? Se na more frymën duke t’gjëmu nga mbrapa.

 

2. Flet shumë shpejt 

– Kjo flet sikur i ka fut t’katrin. Asigjo s’morëm vesh.

Koqe

Kuptimi i parë i kësaj fjale është testikul.

-Më dhemb koqja e majtë…
-Po ik vizitohu mër kar

Një kuptim tjetër i kësaj fjale, është diçka e vogël në formë kokrre ose të rrumbullakët.

-Ik na blej nja 4 koqe vezë te dyqani.

Përdoret për të përcaktuar një person, i cili nuk është treguar shumë i zgjuar.

-E dëgjove të fundit nga Nard Ndoka?
– Jo, çfarë mençurie tjetër ka thënë koqja?

Gjithashtu, nënkupton një aftësi për të qenë argëtues përtej kufijve të pritshmërisë.

Personi A i tregon personit B një histori shumë të çmendur dhe qesharake që i ka ndodhur.
-Hahaha ..sa koqe qe je!

Kaçurrel

Kokteili origjinal shqiptar, një përzierje pijesh, fort e famshme në vitet ’80 e në vazhdim në lokalet e lagjeve, mencat e punëtorëve/studentëve, apo në lokalet pranë korpuseve universitare. Përbërësit bazë janë fërrneti (Liburn apo Redon), konjaku (Skënderbe) dhe ponçi (markën do ta shtojmë kur të na kujtohet). Duhet theksuar se përdorimi i çdo lloj pijeje të huaj prish formulën magjike të kaçurrelit. Kaçurreli ka qenë pija e preferuar e studentëve në mëngjeset e fohta të dimrit, para orës së parë të mësimit.

– I futa një dopjo kaçurrel para orës së parë, po u dashka edhe një tjetër, se thava fare.

Kar

Organi seksual mashkullor, si sharje. Ndryshon sipas kontekstit.

I thuhet dikujt që nuk është i zoti të qullosë asgjë, nuk kupton.

– Ti je kar fare!
 

I thuhet një shoku të afërt që të bën shumë për të qeshur, pas ndonjë karagjozlliku të radhës, si për t’i rritur vlerat dhe për të treguar që është unik.

– Ti je kar komplet!
 

Shprehje habie.

– Ça thu, mo kar!